Presentation styrelsen 2021

 

Henrik Johansson

Ordförande

Jag bor med mina fyra cockertjejer i det vackra Borensberg vid Göta Kanal i Östergötland. Min första cocker fick jag 1995 och sedan dess har passionen för rasen vuxit och frodats. Som 18-åring skaffade jag mitt kennelnamn, CHOC ICE, och blev invald som suppleant i Cockerklubbens styrelse. Det var nyttigt att vara med och lära sig. Mitt första riktiga uppdrag blev att göra klubbens hemsida. Mycket har hänt sedan dess.

Intresset för hund, avel och genetik gjorde att jag hamnade på husdjursagronomprogrammet under fyra års tid med magisterexamen i biologi som följd. Under den tiden var jag med och startade upp den vilande lokalavdelningen i Uppsala, med allt vad det innebar med att organisera diverse aktiviteter och utställningar. Det var även då som min första kull föddes, 2003. När jag var klar med utbildningen flyttade jag till Västerås och det tog så klart inte lång tid innan även denna lokalavdelning upptog mycket av min tid. Sedan kom arbetet med den rasspecifika avelsstrategin och med min bakgrund gick det inte att hålla sig borta därifrån heller. 

Jag anammade tidigt tankesättet att om man vill att något ska finnas eller göras så får man bidra själv och inte gnälla om att andra borde göra något. Detta resulterade i diverse olika bidrag till Cockertidningen i form av artiklar, resereportage och annonser. Just att annonsera i en klubbtidning var en jättestor grej för mig, äntligen var jag en del av det som jag alltid tyckt gjorde tidningen mest intressant! Efter tre kullar lades uppfödningen på hyllan i tolv år och nu är den igång igen, fortfarande i blygsam skala. 

Omgång nummer två i huvudstyrelsen, denna gång i form av avelsansvarig (och kassör!) under en i övrigt turbulent tid av mitt liv ledde till att jag av hälsoskäl tvingades kasta in handduken. Det var drygt 10 år sedan. Nu känner jag mig dock redo att på allvar vara med och få klubben att fortsätta växa, sprida kunskap om vår underbara ras som jag aldrig skulle kunna leva utan och i positiv anda serva alla er fantastiska medlemmar som utgör vår klubb. Jag tackar så mycket för ert förtroende och kommer, vanan trogen, att göra mitt yttersta!

Anne Wågström

Vice ordförande

Jag sitter i CSK som ledamot och det är min 2a period där. Jag bor i Åhus, Skåne, är 56 år. Mitt liv med hund började när jag var 6 år och familjen skaffade den första Pekingnesen, det blev 4 av den rasen. Som vuxen skaffade jag mig senare 2 Hovawartpojkar, men blev samtidigt förälskad i en cocker spaniel. På bilden här, ser ni mig och min 1a cocker, hon hette Etta (James). Efter henne kom det fler och nu har jag en egen liten kennel, Melt My Heart, en kennel i liten skala, under uppbyggnad. Det som får mig att gilla cocker är dess glada, lata, bekväma och samarbetsvilliga temperament, ja cocker har ALLT. Jag brinner för att vi ska hålla vår ras frisk och fri från sjukdomar, hålla koll på det vi kan, följa våra rekommendationer, både från SKK och vår egen RAS. Jag gillar att vara i skogen med hundarna, gillar att gå ett viltspår då och då. Hemma har vi en tavla, som jag fick av en väns dotter, det står på den ”TYCKER MIN HUND INTE OM DIG, SÅ GÖR INTE JAG DET HELLER ” det är mycket sanning i det…

Ulrika Karlsson

Sekreterare

Vår första Cocker köpte vi i maj 2010. En blå kille som vi kallar Howie. Idag har vi sex Cockrar, tre tikar och tre hanar. De bor inne hos oss. Förutom när vi arbetar. Då har de ett hundstall och stora rastgårdar att vara i. Ni kan tänka er hur lyckliga de blir när matte och husse kommer hem! Mitt kennelnamn blev godkänt i oktober 2012 och första kullen kom 2013. Har både brokiga och enfärgade hundar. Är även med i styrelsen i lokalavdelningen Cocker Sydost. Har varit med där sedan 2012 med ett års paus. Jag håller mest på med utställning med mina hundar, men har nu även börjat med Nose Work. Bor i Gullabo som ligger 5,5 mil från Kalmar. En västgöte som har blivit smålänning. Tycker det ska bli kul och spännande att få vara en i styrelsen i Cocker Spaniel Klubben.

Ulrika Larefalk

Kassör

Jag är en ”vanlig” hundägare som för tillfället har två cocker spaniels  i hemmet. Hundar har alltid har varit en stor del av mitt liv och min cockerresa  började med att sambon kom hem med en svart och vit cockervalp för 35 år sedan. Sen dess är jag fast för denna underbara, svansviftande, aktiva allroundras och har aldrig velat byta. Numera tävlar vi mest i nosework men vi tycker om att jaktträna, gå viltspår, träna agility och rallylydnad. Vi deltar även på utställning då och då – men utseende och anatomi är lite svårare att träna på.

Jag är särskilt intresserad av sambandet mellan utseende, mentalitet och arvbarhet och skulle önska att man avlade lika mycket på jaktliga egenskaper och mentalitet som på utseende.

Jag har lång erfarenhet av kassörsuppdrag bl a i Cockerklubbens Västerbottensavdelning och SSRK och jag hoppas att uppdraget som kassör kommer att bli intressant och utvecklande.

Annis Lindberg

Ledamot

Jag och har haft rasen i 40 år. Innehar Sjösvängens kennel sedan 1998, min första kull föddes 1999. Mitt stora djurintresse startade redan i tidiga år, då jag ofta var på min morfars gård där det fanns hästar, kor, får, grisar och höns. Under ca. 20 år tillbringade jag mycket tid på ridskolan i Bankeryd. Mina stora intressen under dessa år var hoppning, långritter samt ungdomsverksamheten. Min första Cocker, en black/tan hane, Brusafors Danilo, kom in i mitt liv 1981. Efter en stor övertalningskampanj från en av ridlärarna = uppfödaren + alla andra i stallet så blev jag med Cocker, han var född i december 1980.
De sista 5 åren i hästvärlden var jag mycket engagerad i Svenska New Forest föreningen med deras sto- och hingstpremieringar. Här startade mitt avelsintresse. På den stora generalmönstringen på Elmia i Jönköping var jag domarsekreterare. Kan ni tänka så mycket hästar och jag kanske såg 3-4 st i detta vimmel av stiliga hingstar. När dagen var till ända hittade jag en söt blue roanvalp och där på plats beställde jag min nästa hane – en blue roan. Men ödet ville annorlunda och det blev en svart hane i stället. Dante blev pappa till min stamtik Humlan, men innan hon föddes kom ytterligare en hane och då äntligen en blå, som sedan kunde titulera sig SUCH Camillo’s King Kong – Robban till vardags. Han erhöll alltså jaktmerit vilket gav fullchampionat!
Med Robban startade mitt intresse för fågeljakten, så vi besökte många vattenprov och fältprov genom åren. Humlan och hennes dotter Lotten startade på många vattenprov – deras paradgren, samt gick åtskilliga jaktprov. Tyvärr var vi bara nära pris många gånger: de var nämligen halvdöva och ganska lätta i baken just då och satt inte tills de fick kommandot apport, men hittade och hämtade fågel – det gjorde de! Jag gillar att se de kullar jag fött upp genom åren och har anordnat kennelträffar vid 5-, 10-, 16- och 20-årsjubiléerna vilket har gett mig härliga minnen ihop med mina fantastiska valpköpare! Under åren har jag fött upp många härliga hundar som visat framfötterna i olika
tävlingar, t ex Sjösvängens Jo MenVisst Perfekt ”Fant” som varit duktig på lydnadsplan, elitklass i rallylydnad, nosework samt klarade Norges jaktanlagsprov med bravur! Ett stort antal andra Sjösvängenshundar har viltspårsmeriter. Två av mina egna killar har vänstervarvat med championat som följd: ”Tuff” LV CH SE U(u)CH LVJ CH Sjösvängens August och ”GW” SE U(u)CH Sjösvängens Önskedröm.
Just nu ligger vi i träda… hm, det kom en pandemi och ett nytt jobb i vägen – tanken var/är att göra ett nytt försök på jakten. Jag var med i Jönköpings Läns Cocker Spanielklubb under 20 år på olika positioner och mitt mål i denna styrelse är framförallt att Cocker Spanielklubben ska ha en  framtid och jag vill bidra med det jag kan.

Caroline Andrén

Ledamot

Idag bor jag i norra delen av Blekinge, på gränsen till Småland. Långt ut i skogen där jag och min hundar har den otroliga lyxen av massor med mark där vi kan ströva omkring, precis hur mycket som. Vardagslyx i stort format.

Min första cocker spaniel fick jag 1971, Hubbestad´s Josephine. En röd tik som inte var något utställningsämne. Dock deltog vi en hel del på SBK i Limhamn (Malmö). Lilla Josefin, följde ibland med ut på Lv4 fälten bakom Jägersro, där jag red min häst en hel del. Cocker nummer två, Örlidens Störtsköne Sten, född 1983. En trevlig hane som jag for Sverige runt med på utställningar. Tävlade lite lydnad, och elit viltspår (som det hette på den tiden). Den rastlösa själ jag var sålde jag Störtsköne Sten till Börje och Theres Johansson, (Allert`s), 1985. Jag for till USA 1985, och flyttade tillbaka hit, först 2012. Under nästan alla dessa år hade jag häst, ägnade 20 år åt Natural Horsemanship, en fantastisk resa. Här växte verkligen mitt intresse för beteende och mentalitet.

När jag bosatt mig i Blekinge hade jag chansen att verka som ordförande i Ronneby ryttarförening, en post jag höll i två år. Då jag sedan 2016, inte längre har någon häst, lägger jag nu min energi och intresse, helt och hållet på hundarna. Jag har idag två cockrar från Allert`s. en hane och en tik, Spencer och Dagny. Vi pysslar med lite olika saker, utställningar, SBK, agility, rallylydnad, och spår. Två hanhundar har jag tagit igenom BPH, detta tycker jag är en viktig länk, som hundägare, och i min åsikt som uppfödare. Sprida förståelse för BPH, är definitivt ett område som ligger mig varmt om hjärtat.

Jag har genomgått SKK:s uppfödarutbildning, och kursen Hundavel i teori och praktik. Det är min åsikt att det är av vikt att värna om rasen som sådan, bibehålla den trevliga, användbara hund cocker spanieln är.

Ingrid Olsson

Ledamot

Första cocker spanieln var en röd hane, f 1964, och sedan dess har jag varit fast i rasen. Började som
kennelflicka på Örlidens kennel, Nordens högst prisbelönta cocker spanielkennel i slutet på 1960-
talet, och hade där under många år mitt andra hem.
Min första egna champion blev SE U Ch Örlidens Midnight Dancer, BIS SSRK i Linköping 1979. Han
följdes av SE U Ch LP Örlidens Luciana, SE U Ch Örlidens Tussilago och Örlidens In My Heart
(fullcertad). Under denna tid tävlade jag aktivt även på jaktprov upp i elitklass, viltspår och lydnad.
1976 vann jag SSRKs prestigefulla pris Allroundpokalen till vinstrikaste spanielförare. Tussilago blev
stamtiken i kenneln och första kullen föddes 1982, där SE U Ch Brightwood’s Summer Music blev BIS
vinnare SSRK Bjuv 1983. År 2000 importerade jag SE U (U) Ch Wiljana Waterwheel som ligger bakom
tikarna SE och DK U (U) Ch Brightwood’s The Famous Grouse (Stacy), SE U (U) Ch Brightwood’s Teal
(Tilly), dottern Brightwood’s Quail (Kylie), och hennes dotter Brightwood’s Perfect View (Allie).
1992 kom det första släthåret i huset, och representeras idag av Int och Nord Ch Residenset’s Private
Copy (Wiwi).
Har alltid haft som mål att hundarna ska kombinera funktion och exteriör, och ett vackert huvud med
den milda blicken och en alltid glatt viftande svans är ett måste!
Jag var starkt emot att man tog bort jaktmeriten för championatet för många år sedan. Cockern är en
allroundhund, och för mig kommer den alltid att vara en dual purpose hund!
Har suttit i SSRK/Södra avd styrelse i 10 år på 1970-80 talet, i Cockerklubbens HS i olika perioder från
och till, sitter i Avelskommittén sedan 2012 och som avelsansvarig från 2021.
Sitter som sekreterare i Cocker Sydväst sedan 2018.
I Rasklubben för släthårig foxterrier satt jag som sekreterare och i AK i många år fram till 2014, är
åter sekreterare sedan 2020.

Anna Låhdö

Suppleant

​Mitt intresse för hund startade tidigt då min mormor var uppfödare och jag har alltid haft en önskan om hund. Min första hund köpte jag våren -97, en svart Cockerhane från Kennel Backhill’s.

Nu har jag plötsligt 5 st och kennel sedan 5 år tillbaka under prefixet Lahdoeline. Har ett stort intresse för utställning, rallylydnad, viltspår och tävlingslydnad som jag tävlar i.
I mitt yrkesverksamma liv så är det också mycket hund då jag äger och driver bolaget Dogcare. Det består av två st hunddagis och ett hundtrim i Stockholm.
Jag har som filosofi att alltid utvecklas och lära mig mer och anser mig aldrig fullärd inom ämnet hund. Har gått otaliga hundutbildningar och är utbildad hundinstruktör.
Ser framemot att bidra och jobba aktivt i Cockerklubben med det jag kan tillföra.
Väl mött!

Kerstin Johansson

Suppleant

Jag bor på landet strax utanför Göteborg med bara naturen som granne. Har ett förflutet som styrelseledamot i Svenska Pudelklubben, alla möjliga befattningar, de sista åren i avdelningen som ordförande. Sen blev det SPK CS, var där ledamot i 4 år. Efter några års paus nu känns det skoj att ge sig in i Cocker klubben. Mitt stora intresse är avel och utställning men att gå
viltspår ibland (med båda raserna) är inte heller dumt.

Cockern kom in i mitt liv först för 8 år sedan. Har alltid varit intresserad av rasen men eftersom jag varit allergisk så blev det pudel för det fungerade med pälsen. Så 1984 kom första pudeln in i mitt liv,
första valpkullen 1988. Sedan dess har jag aldrig varit utan och tagit någon kull då och då under kennelnamnet Claudivan. Cockern har som sagt var alltid lockat och eftersom min allergi försvunnit med åren så var det dags att prova tyckte jag. En blue roan tik blev valet och jag har aldrig någonsin ångrat detta. Vilken hund!
Min Dicte frälste mig totalt så det blev tre kullar på henne och nu är jag inne på ett barnbarn.

Att vara med i rasklubbens styrelse ser jag som ett unikt tillfälle att lära sig massor av/om denna helt underbara ras. En gång Cocker=alltid Cocker känner jag. (Precis som pudel). Så jag ser fram mot en
lärorik tid i styrelsen, jag kan en hel del om styrelsearbete men har mycket att lära om just Cocker spaniel. Så hemma nu finns tre pudlar och två cockrar, alla tikar. Har några år kvar att jobba och det gör jag inom Utbildningsförvaltningen i Göteborg. Är servicechef på en av gymnasieskolorna på området. Maken är pensionär så våra hundar har sällskap för det mesta nu för tiden.