Om cockern
Cocker spanieln kommer ursprungligen från England och tillhör grupp 8, Stötande och Apporterande fågelhundar.
Rasen har sin bakgrund i de spaniels som användes vid jakt med dresserad rovfågel. Spanieln arbetade framför jägaren för att stöta upp vilt för falken. Från dessa spaniels utvecklades i England en hund som kom att användas främst till stötande eller apporterande fågelhund. Eftersom den främst användes vid morkullejakt (morkulla på engelska: woodcock) fick den namnet ”cocking spaniel”.
Den moderna typen av cocker spaniel slog igenom i början av 1900-talet. På 1930-talet förekom de färger vi känner idag. Dock har vissa förändringar skett exteriört under hela 1900-talet vad gäller typ och presentation. Sedan lång tid finns rasen i två varianter: en för jakt och en för utställning. Båda används i Sverige även till andra hundsporter som lydnad, agility och viltspår. Cocker spanieln är en av världens mest uppskattade och populära hundraser. I Sverige ligger rasen högt på SKK:s ”topplista”, på plats 5 med 982 registreringar år 2018.
Cockern fungerar utmärkt som sportig och aktiv sällskapshund. Den jobbar gärna tillsammans med sin ägare, vilket är ett arv från spanieljaktens speciella villkor som kräver nära samarbete mellan förare och hund. Cockern är läraktig, vänlig, livlig, lekfull och ibland egensinnig. Rasen har stort behov av närhet och kroppskontakt.
Cockern kräver en mer fast hand än vad man kan tro av det sockersöta utseendet. Rasens ursprung som jakthund som användes tillsammans med flera hundar gör att cockern fortfarande vanligen trivs i flock och kommer överens med andra hundar.
Cockern ska vara en positiv, nyfiken och öppen hund. Som valpköpare är det viktigt att man tycker om föräldradjuren – och uppfödaren. När det gäller lämplighet i barnfamilj gäller som vanligt att detta beror på barnfamiljen. Om cockerns hälsa och hälsoprogram inom SKK kan du läsa här.
Cockern bör trimmas ungefär varannan månad. Man klipper tassar, klor och runt hörselgången oftare. Kamma och borsta hunden någon gång i veckan. Regelbundna bad och föningar underlättar pälsvården. Behöver du hjälp, se vår Trimlista.
Alla raser har sin egen officiella rasstandard, HÄR kan du läsa den svenska om cockern. HÄR kan du ta del av den engelska versionen.
2014 tog CSK fram ett raskompendium där du kan läsa mera. Du kan ladda ner det här genom att klicka på bilden.
Bläddra i galleriet för att se många foton på cockern!
Klicka på dem om du vill se i större storlek.
Boktips
Vilka böcker finns att läsa om Cocker Spaniel? Här är några boktips. De flesta finns i välsorterad bokhandel, zoo-affär, kan lånas på bibliotek eller beställas via bokhandel på internet. KVi rekommenderar att läsa flera böcker om hundar och rasen Cocker Spaniel, man kan lära sig så otroligt mycket mer än man trodde att man visste… Har du också några tips som kan läggas till i listan – maila Webbmaster!
Cocker Spaniel av Kari Haave
Detta är boken för varje cockervän! Kari Haave är en av Nordens främsta uppfödare av cocker spaniel. Här berättar hon ingående om rasen, skildrar cockern från grunden och ger handfasta råd om hundens skötsel som valp, vuxen och gammal, frisk och sjuk. I text och bild visar hon även hur en cockertrimning går till. Hon redogör för rasens bakgrund och berättar om cockern från äldsta tider fram till idag. Nyutgåva
Cocker Spaniel av Haja Van Weesem
Toppenbok på engelska om rasen, en bok för dig som just köpt eller ska köpa en cocker. Författaren tar upp många bra och målande beskrivningar om hur en cocker är. Du som redan äger en cocker kommer att skratta igenkännande. Haja har gjort ett underbart jobb, borde bli översatt på svenska för er som tycker att språket är tungt. / I Eriksson
Cocker Spaniel av Joyce Caddy
Den här boken tar upp allt, men den är lite tråkig att titta i för den innehåller enbart svart/vita bilder. Är du bara intresserad av fakta är det en underbar bok. Men den slår inte Hajas bok ovan. / Ingrid Eriksson
History of The Cocker Spaniel av Peggy Grayson
Det här är en bok med bara text i, några svart/vita bilder av cockrar finns dock. Den här boken är för den verkliga entusiasten och berättar ingående om cockrars historia fram till nu. I slutet finns en lista av champions och 42 stamtavlor. Du köper inte den här boken om du vill ha glassiga färgbilder utan om du vill veta allt om cockerns historia. / I Eriksson
Pet Owners Guide to The Cocker Spaniel av Frank Kane
Frank Kane är en av Storbritanniens mest kända allrounddomare och världskänd som ägare och uppfödare av cocker spaniel. Boken innehåller mycket information från början till slut såsom historik, hur man väljer valp, uppfostring, trimning, utställningstips, uppfödning, hälsa… ja allt! Tyvärr inte på svenska.
Örliden – en kennel och dess hundar under mer än ett sekel
Av: Helén Hedlundh Håkansson – Ingrid Olsson – Lilian Öhrström
Lilian Öhrström, kennel Örliden i Sjöbo, var en av de mest kända uppfödarna av cocker spaniels. I mer än 50 år har hon hållit på med ett framgångsrikt avelsarbete. Lilian har tävlat med sina hundar i de flesta grenar inom hundsporten – utställning, jakt, viltspår och lydnad – och framgångarna har varit lysande. Efter ett så långt och aktivt hundliv har många frågat Lilian när hon skulle skriva en bok om sin kennel och sina Örlidare. År 2002 kändes det rätt. Lilian har under sin aktiva tid samlat på sig massor av fotografier, domarkritiker, tidningsurklipp och många minnen.