Avel
Cockern får anses som en frisk ras – det är ovanligt med allvarligare åkommor och genetiska sjukdomar. Men vi ser det som viktigt i klubbens verksamhet att hålla koll på rasens hälsa och hellre stämma i bäcken än i ån.
Till vår hjälp har vi bland annat de mål och strategier som arbetats fram gemensamt med uppfödarna och som sedan fastställts av SKK. Dokumentet kallas RAS – Rasspecifika avelsstrategier. Cockerklubbens avelskommitté arbetar kontinuerligt med revideringen av RAS. Åren RAS-revideringen hittills behandlat är 2014-2018.
Förutom krav på känd HD status för avelsdjuren rekommenderar klubben sina uppfödare att deltaga i de frivilliga hälsoprogrammen för prcd-PRA och FN där det finns gentester. Dessa resultat registreras hos SKK på Hunddata och är till hjälp i det vidare avelsarbetet.
Nyhetsbrev till uppfödare
Avelskommittén skickar nyhetsbrev till uppfödare som är medlemmar i Cockerklubben och vi går då i första hand efter listan med uppfödare som finns på hemsidan. Kontrollera att den e-post som finns angiven där är din aktuella. Ibland hamnar utskick i skräpposten så ta gärna för vana att ta en titt där ibland. Du kan också lägga till avel@cockerklubben.com som betrodd avsändare i din e-postklient.
Om du är uppfödare och medlem i CSK men inte finns med på listan måste du själv anmäla att du vill ha detta nyhetsbrev. Skriv ett mail till avel@cockerklubben.com så lägger vi till dig. Varför du måste anmäla till oss själv är att vi inte får ”ta” uppgifter från någon av SKK:s listor på grund av bestämmelser i GDPR (datalagstiftning). Det är SKK som äger sina listor och de får inte heller upplåta till oss utan avtal som måste förnyas för varje utskick.
Tveka inte att kontakta Cockerklubbens Avelskommitté om du har frågor, se Kontakt.
RAS Rasspecifika avelsstrategier för Cockerspaniel
Dokument och länkar
Rapport från CSK:s Avelskommitté 2021 NY 2022
RAS Rasspecifik avelsstrategi 2020
Cocker spanielns historia 2020
Statistik från Folksam, IF, Sveland och Agria inhämtat av AK 2020. NY 2021
Statistiken rör de vanligast ersatta skadorna/sjukdomarna
SKK Avelsdata (bl a provparning)
Om genetiska tester, SKK
Utdrag från SKK/AK generella policy avseende DNA-tester i avelsarbetet
SKKs avelskommitté gör följande policyuttalande avseende tillämpningen av genetiska tester i avelsarbetet:
Genetiska tester är ett utmärkt verktyg i avelsarbetet för bättre hälsa hos våra hundar, förutsatt att dessa tester är tillförlitliga, relevanta och används på ett klokt sätt. Uppfödare och hundägare bör noggrant utvärdera nyttan med och konsekvenserna av ett genetiskt test innan detta utförs. Risken med ett ensidigt eller överdrivet fokus på DNA-testresultat är att andra viktiga åkommor eller egenskaper hamnar i skymundan. SKKs avelskommitté vill understryka vikten av att man i avelsarbetet utgår ifrån hur vanligt förekommande och hur stort kliniskt problem en sjukdom är, snarare än att utgå ifrån vilka tester som finns tillgängliga. Om en sjukdom inte utgör ett kliniskt problem i rasen och/eller det DNA-test som erbjuds för denna åkomma inte anses tillförlitligt, är det bättre att avstå från att testa sin hund. Risken är annars att avelsbasen begränsas på felaktiga grunder, eftersom du som uppfödare är skyldig att ta hänsyn till testresultatet i ditt avelsarbete. Det är viktigt att ha i åtanke att hundavel handlar om mycket mer än enstaka sjukdomar, och att genetiska tester, även om de idag är många, inte ger hela bilden.
Fullständig information, se länk ovan till pdf.
DNA-tester, värdefulla eller vilseledande, SKK Play
Hereditärt fria – hur räkna? NY 2021
Höftledsdysplasi, HD
SKK´s Avelsindex (HD-index) är ett nytt hjälpmedel vid uppfödarnas avelsplanering.
Ny policy 2018
Styrelsen har vid styrelsemöte 2018-11-13 beslutat att förändra avelspolicyn och reglerna för valpförmedling avseende höftledsstatus, med anledning av att HD-index infördes för rasen 2018 som ett hjälpmedel i avelsarbetet.
Cockerklubben följer SKKs rekommendationer och förändrar avelspolicyn enligt nedan: Hundar med höftledsstatus A, B eller C får användas i avel, med rekommendationen att med C-hund ska föräldradjurens genomsnittliga HD-index vid parningstillfället vara minst 100, d v s (index far + index mor)/2 > 100. Denna rekommendation innebär att avkommorna förväntas få ett index för HD som är bättre än genomsnittet i rasen (referenspopulationen).
Utländska avelshundar som saknar eget HD-index i SKKs Avelsdata ska ha HD-status A eller B i enlighet med tidigare regler.
Ett preliminärt index över 100 är en rekommendation från SKK och medför inte några påföljder avseende registrering av avkommorna. I avelsarbetet är det många egenskaper rörande hälsa, mentalitet o s v som också ska vägas in i avelsbeslutet.
Dokument och länkar
SSRK Avelskommittés svar på CSK:s fråga om omläsning av HD-diagnoser, 2022
Anteckningar gjorda av Caroline Dufwa, Cockerklubben, vid presentationen av SKK´s HD-utredning 11 mars 2019. Läs här
Presentation av ”SKK´s HD-utredning 11 mars 2019” på http://skkplay.se/ och ”Ladda ner och läs HD-utredningens rapport” https://www.skk.se/sv/Vara-dokument/Ovriga-dokument/Avel-och-halsa/hd-utredningens-slutrapport/
Index för bättre ledhälsa, SKK 2018
Information om Avelsindex, SKK
Frågor och svar om avelsindex, SKK
Utvärdering av hälsoprogram för HD för cocker spaniel 2017
Läs på SKK:s hemsida om de olika ögondiagnoser som finns och deras symtom. Här hittar du också kontaktuppgifter till de specialveterinärer som genomför ögonundersökningar. Undersökningen ska vara genomförd inom två år före parning.
Det finns också ett gentest för ögonsjukdomen prcd-PRA som Cockerklubben rekommenderar att man gör. Om din hund visar sig vara, B = carrier (anlagsbärare för sjukdomen) får den endast paras med hund som är A = normal/clear (fri) eller hereditärt fri, dvs. båda dess föräldrar är testade A. Läs mer om gentester på SKK:s sida
– Antagene (https://www.antagene.com/en)
– Laboklin (https://shop.labogen.com/en/order-genetic-test/dog/)
– Genomia (https://www.genomia.cz/en/test/pra-prcd/)
– EVG (https://eurovetgene.com/en) NY 2020
Dokument
Ögonpolicy för cocker spaniel, 2015
Utvärdering av hälsoprogrammet för prcd_PRA 2017
Entropion och området kring ögat, info från SKK
Hur du DNA testar din hund för prcd-PRA
Ögonlysning distichiasis NY 2021
Njursjukdom hos Cocker spaniel är lyckligtvis mycket ovanlig men det finns två ärftliga sådana i rasen som drabbar den unga hunden, oftast före två års ålder: Renal Dysplasi (RD, tidigare även benämnd PNP) och Familiar Nefropati (FN), båda med dödlig utgång. För FN finns ett gentest, men tyvärr inget för RD. Beträffande RD är det därför viktigt att kontrollera föräldradjurens stamtavlor innan parning. För information om hur du går tillväga för att FN-testa din hund och information om kända RD-fall, kontakta Avelskommittén. Diagnosticerade fall rapporteras till SKK och registreras centralt för de raser som begärt detta, bl a cocker spaniel. Det är av yttersta vikt att fånga upp varje sjuk individ. Det är du om hundägare som kan hjälpa oss med detta. Cocker Spanielklubben har vissa fonderade pengar till hjälp för provtagning i samband med misstanke om RD/FN. Skulle du ha oturen att drabbas av en njursjuk hund kontakta Cocker Spanielklubbens avelskommitté så snart misstanke finns, för råd och hjälp. Cockerklubben rekommenderar att inte använda hund som är FN B (anlagsbärare) i avel. Idag finns få anlagsbärare i en stor population, men genom att undvika att dessa individer går i avel kan vi förhindra att anlagen sprids vidare och minska förekomsten ytterligare.
– Antagene (https://www.antagene.com/en)
– Laboklin (https://shop.labogen.com/en/order-genetic-test/dog/)
– Genomia (https://www.genomia.cz/en/test/pra-prcd/)
– EVG (https://eurovetgene.com/en) NY 2020
Dokument:
Fakta om RD/PNP/FN Utvärdering av hälsoprogram för RD, FN, PNP Lista över kända RD-diagnoser Renal Dysplasi (SVF)
Hemställan triangel RD för flat, golden, cocker och welsh 2021
En cocker med bra mentalitet fungerar väl i sin vardag och mår bra. Även om vi tränar, tävlar och jagar med våra hundar är de allra flesta av dem sällskaps- och familjehundar i första hand. Hundens mentala egenskaper är viktiga för hur vår samvaro ser ut. Läs mer på SKK.s hemsida om vad du som uppfödare behöver tänka på i aveln.
Dokument
Beteende- och personlighetsbeskrivning cocker spaniel, 200 analys 2020
Beteende- och personlighetsbeskrivning – BPH
Ny policy avseende AON och gentest, se dokument nedan
Juvertumörer hos Cocker spaniel – bidra till forskningen!
För närvarande (2019) är det ett pågående arbete som undersöker de genetiska riskfaktorerna för att utveckla juvertumörer hos Cocker spaniels. Cirka 200 hundar har genotypats för denna studie, men ännu fler hundar behövs för att få resultat som är trovärdiga. Det pågår fortfarande en insamling av blodprover från sådana hundar som har påverkats av juvertumörer när som helst i sitt liv. Dessutom finns en samling blodprover från intakta över 10 år gamla kontrolltikar, vilka inte har haft sjukdomen i något skede. Om du är ägare till en Cocker spaniel som passar in i någon av dessa kategorier och du vill bidra till forskning inom denna sjukdom titta här: https://www.slu.se/institutioner/husdjursgenetik/hundgenetikgruppen/blanketter-och-info/blanketter/
Om du har en hund med en juvertumör som du planerar att operera, finns det också en aktiv insamling av tumörvävnad. I dessa fall måste juvertumören vara av en viss storlek, så att små bitar av tumörvävnad kan tas, utan att kompromissa med den histopatologiska diagnosen och bedömningen av tumörmarginalen. För mer information om hur man bidrar till denna forskning, vänligen kontakt asa.karlsson@imbim.uu.se så skickar hon ett provtagningskit till din veterinär.
Läs mer om juvertumörer i dokumentet nedan.
Dokument
Kastration av hund – information, nuläge och frågeställningar. Artikel från Hundsport special nr 1 2022
Forskningsprojekt om juvertumörer uppdaterad 2020-05-07
Adult Onset Neurpathy (AON) CSK:s policy uppdaterad 2019-08-14
2024
2024
SSRK:s domarkonferens för exteriördomare 21-22/9. Cockerklubbens domarkompendium
2021
Referat från SKK:s avelskonferens 17-18 april 2021. Publicerat med tillstånd av Åsa Lindholm, Hundsport Special 3/2021
2018
Information i CT om HD-index från SKK
2017
Avelskonferens om HD-index, autoimmuna sjukdomar med Helene Hamlin och
ögonsjukdomar med Kristina Narfström
Information i CT om Sambandet mellan aminosyran taurin och hjärtsjukdom,
DCM av Karin Kriström
2016
RAS-möte i samband med årsmötet, och i Västra, Östergötlands och Cocker
Sydvästs avdelningar
2014
Information i CT om Osteochondros
2013
Information i CT om Rage, och ögonsjukdomar som diagnostiserats enligt SSVO
inför CSKs uppdatering av ögonpolicyn
2012
Information i CT från SLU om pågående projekt: Addisons, RD, Juvertumörer
Färgernas nedärvning av Tord Lundborg (även CT 1999 och 2006)
2011
Mentalitet och funktion med Lars Fält, Paul Andersson, Torbjörn Augustinsson
2011 Avelskonferens
– RD och Autoimmuna sjukdomar. Föreläsare: Kristina Tengvall – SLU
2010 Avelskonferens
– Genetik, avel i sluten stambok/population. Föreläsare: Professor Erling Strandberg – SLU.
2009 Avelskonferens
– Rasstandard. Föreläsare: John Gillespie (Lochranza) och David Shields (Wilholme), rasspecialister från England.
2008 Avelskonferens
– Ögonsjukdomar, hälsoprogram för PRA och uppfödaretik. Föreläsare: Lennart Garmer – ögonsjukdomar, Märta Ericson och Margareta Sundqvist – etik, Terese Olofsson – Agria. Frågepanel: Ulla-Britt Karlmann och Helena Rosenberg – SKK.
Referat dag 1
Referat dag 2
2007 Avelskonferens
– Fysisk och mental hälsa, njursjukdomar (FN/PNP/RD) och RAS-projektet. Föreläsare: Lena Pelander – SLU, Anette Erlandsson och Curt Blixt.
2006 Cockerprojekt
– Hjärta. Artiklar och debatt om hjärtfel, kardiomyopati. Föreläsare: Torkel Falk.
2005 Uppfödarkonferens
– RAS samt hundens mentalitet och beteende. Föreläsare: Bitte Cederlund.
2004 Uppfödarkonferens
Uppstart inför RAS
1998 Uppfödarkonferens
– PNP. Föreläsare: Astrid Hoppe
1996 Bedömnings- och anatomikurs
1994 Artiklar och debatt om levercirros
1990 Bevakningsprogram för PNP inleds
1990 Uppfödarkonferens
– Avelsurval, uppföljning/utvärdering och avkommebedömning.
1988 Domarkonferens
– Rekrytering av domare för cocker spaniel. Inbjudna domare: Karin Eriksson, Henric Frykstrand, Siv Jernhake, Filip Johnsson, Hans Rosenberg, Carl-Gunnar Stafberg, Paul Stanton, Claus Haugaard-Sörensen och Tommy Östman.
1988 Bekämpningsprogram för PRA och HD inleds
1987 Uppfödarkonferens
– Bekämpningsprogram för PRA och HD. Föreläsare: Kristina Narfström och Lennart Swensson.
1986 Temakväll om hudproblem
1985 Domarkonferens – SSRK
– Standard, exteriöra detaljer, storlek, trimning, pälsar (mode).
1982 Artiklar om PRA och HD i CT inför bekämpningsprogrammet
DETTA BÖR DU ÄVEN TÄNKA PÅ INNAN DIN COCKER GÅR I AVEL
Du ska följa SKK:s grundregler
Vägledning vid tolkning av grundreglernas Avelsparagraf
Det är din uppgift som uppfödare/hanhundsägare att kontrollera att det andra avelsdjurets papper är i ordning
Observera att en hane ska vara 12 månader eftersom det krävs känt hd-resultat och röntgen inte kan ske före 12 mån ålder med officiellt resultat.
Observera att en tik ska vara 18 månader innan den paras första gången enligt Jordbruksverkets och SKK:s regler.
Beakta inavelsgraden för kombinationen du planerar, den bör ej överstiga 6,25%. En s k provparning kan göras på SKKs Avelsdata